KOSMETİK DİŞ TEDAVİLERİ
Estetik veya Kozmetik tedavileri, diş fonksiyonlarının iyileştirilmesinin yanı sıra, özellikle ağız şeklinin ve gülüş kalitesinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Esas olarak dişlerin görünümünü iyileştirmek için uygulanır. Estetik diş tedavileri dişlerin şekli, boyutu ve renginin yanı sıra gülümsemenin genel görünümüne de odaklanmaktadır. Estetik diş tedavileribeyazlatma, yeniden şekillendirme, köprü, implant ve kaplama gibi işlemleri içerir.
Diş Beyazlatma: 'Ağartma' olarak da bilinir. Beyazlatma işlemi bazı yiyecek ve içeceklerin (kahve, çay, sigara gibi) neden olduğu lekelerin giderilmesi için uygulanan bir işlemdir. Beyazlatmanın dezavantajı dişlerde hassasiyete neden olabilmesidir. Ancak yeni ve modern teknikler oldukça güvenlidir. Diş beyazlatmada en yaygın yöntemlerden biri Lazer Beyazlatmadır. Lazer Beyazlatmadaki kimyasal reaksiyon, dişlerin rengini açarak işleminormal beyazlatma işleminden veya evde beyazlatma prosedürlerinden 6 kat daha etkili hale getirir.
Diş Kaplamaları: Diş kaplamaları, hasar görmüş veya çürümüş bir dişin şeklini, boyutunu, dayanıklılığını ve görünümünü onarmak amacıyla uygulanır. Farklı kaplama uygulamaları bulunmaktadır.
Zirkonyum Kaplamalar: Zirkonyum kaplama, doğal renk ve şekle en uygun çözümlerden birini sunmak için kullanılır. En çok tercih edilen kaplama türlerinden biridir. Zirkonyumkaplamalar çok yönlü ve güçlüdür ve çiğneme kuvvetine, parçalanmaya ve kırılmaya karşı dirençlidir. Metal kaplamaya göre daha sağlıklı bir seçenektir. Dişe uygulanacak olan aşındırma dişten dişe değişmektedir. Metal kaplamalara göre aşındırma miktarı daha az olmaktadır.
Lamine Veneer Kaplamalar: Yaprak Porselen Kaplama olarak da bilinir. Lamine VeneerKaplama estetik kaygılar nedeniyle kullanılır ve zirkonyum ve full seramik kaplamaya göre daha doğal bir görünüm kazandırır. En çok tercih edilen diş uygulamalarından biridir. Bu yöntemin avantajı dişe daha az zarar vererek ve minimum aşınmayla uygulanmasıdır.
Empress (Full Porselen) Kaplama Tedavisi: Full Porselen kaplama yöntemi öndeki 6 dişeestetik bir görünüm kazandırmak amacıyla uygulanan ve en çok tercih edilen işlemlerinden biridir ve metal malzeme içermez. Ağızda diş bütünlüğünü koruyup uyum yaratmak, dişler arasındaki boşlukları doldurmak, özellikle ön dişlerde dişi uzatmak ve doğal bir görünüm kazandırmak amacıyla kullanılır.
Diş İmplantları: Diş implant ameliyatı, eksik olan dişleri tedavi etmek ve ağzıngörünümünü, hissini ve sağlığını geri kazandırmak için çene içine yapay köklerin yerleştirildiği bir prosedürdür. Diş implantları 3 ana bölümden oluşur; titanyum implant, metal dayanak ve diş. Yapay kök çene kemiğine yerleştirildikten sonra implantın üzerine metal bir dayanak ve porselen diş takılır. Diş implantları, iyi sabitlenmeyen protezlere veya köprülere alternatif olarak geliştirilmiştir. İmplantın malzemesi titanyumdur ve çene kemiği ile kaynaşarak kaymaz, ses çıkarmaz ve kemiğe zarar vermez. Diş implantları uygun bakım yapıldığı takdirde uzun ömürlü olabilir. Bunun için diş ipi kullanmalı, dişler fırçalanmalı ve düzenli olarak diş hekimine gidilmelidir.