ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ
Ortopedik ameliyatlar kemik, kas, eklem ve tendon yaralanmaları ve bunlarla ilgili hastalıklarla ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır. Kemik kırıkları, eklem problemleri, kas yaralanmaları, omurga problemlerinde Ortopedi ve Travmatoloji Cerrahi ameliyatları gerekir. Bu ameliyatlarda diz protezleri, kalça protezleri kullanıldığı gibi omurga füzyonu, omuz cerrahisi, ayak bileği cerrahisi gibi cerrahi işlem çeşitleri de uygulanmaktadır.
Kalça Protezi Ameliyatı: Kalça artroplastisi olarak da bilinir. Kalça ekleminde yaşanan ağrı ve sıkıntıları tedavi etmek amacıyla yapılan cerrahi işlemlerdir. Hastanın yaşam kalitesini artırmayı ve kalça eklem fonksiyonunu geri kazandırmayı amaçlar. Genel anestezi uygulanarak yapılan işlemde cerrah, kalçanın üzerinden bir kesi yapar, hasarlı kalça eklemi dokularını çıkarır ve femur başı da hasarlıysa bu kısım da çıkarılır ve yerine bir protez yerleştirilir. Yerleştirme işlemi bittikten sonra kesi dikilir ve sonrasında hasta için rehabilitasyon süreci başlar. İyileşme hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle birkaç ayı bulur.
Diz Protezi Ameliyatı: Herhangi bir sebeple aşınmış, yıpranmış diz ekleminin özel bir malzemeden oluşan bir implant ile yüzeyinin kaplanması işlemidir. Bu ameliyatta amaç, hasarlı eklem yüzeylerinin birbiri ile temasını kesmek ve ağrı çekmeyen, normal fonksiyonunu yerine getiren bir diz taklit etmektir. Açık yöntemle yapılan bir ameliyattır. İlk olarak bozulmuş, aşınmış eklem yüzeyleri temizlenir. Diz kapağı çıkartılmadan temizlenen yüzeylerin üzerine protez konur. Böylece uyluk kemiği ile kaval kemiği uçlarına yerleştirilen protez sayesinde hasarlı kısımların birbiriyle teması kesilmiş olur. Robotik diz protezi ameliyatı da açık cerrahi yöntemle yapılmaktadır. Ameliyattan sonraki gün hasta koltuk değneği ile ayağa kalkabilmektedir.
Omurga Eğriliği Ameliyatı: Omurga eğriliği3 boyutlu bir omurga deformitesidir. İlerleyen evrelerde ciddi duruş bozukluklarına ve hayatı tehdit eden rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Doğru tedavi için görüntüleme ve ölçüm yöntemlerinin dikkatle yapılması,deformitenin tam olarak anlaşılması gerekir. Omurga eğriliği herhangi bir yaşta çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Her 100 çocuktan 4ünde görülebilmektedir. Hastalığın geç fark edilmesi durumunda çeşitli sağlık sorunları ile birlikte özellikle çocukluk çağında büyüme ve gelişme geriliği meydana gelir. Bu sebeple erken teşhisi çok önemlidir. Eğriliğin açısı arttıkça en başta sırt ve bel ağrısı, sonrasında akciğerlerin ve kalbin göğüs kafesinde sıkışması durumu, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler baş göstermektedir. Tedavi hastanın durumunun şiddetine göre planlanmaktadır. Tedavide uygulanacak yöntem hastanın durumuna göre değişmektedir. Kemik olgunlaşması devam eden çocuklarda uzatılabilen sistemler ya da ipli skolyoz ameliyatı uygulanır. Ameliyat sonrasında çok dikkatli bakım gerekir.