Destek Hattı : 444 50 96

Obezite Cerrahisi

Images
Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi

Bariatrik veya metabolik cerrahi olarak da bilinen Obezite Cerrahi ameliyatı, ileri derecede obez olan kişilere uygulanan bir tedavi türüdür. Hastaların kilo vermesine ve tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon gibi obeziteye bağlı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Obezite cerrahisi, egzersiz veya diyetin işe yaramadığı durumlarda yapılır ancak ameliyattan sonra egzersiz ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu ameliyatların amacı mideyi modifiye ederek obezite ve buna bağlı hastalıkları tedavi etmektir. Ameliyat mideyi küçülterek hastanın az miktarda yemek yedikten hemen sonra tok hissetmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Kilo verme ameliyatı şu durumlarda bir seçenek olabilir:

• Vücut Kitle İndeksiniz (BMI) 40 veya daha yüksekse buna aşırı obezite denir.

• BMI değerinizin 35 ile 39,9 arasında olması obezite olarak adlandırılır.

• Bazı durumlarda, BMI değeriniz 30 ile 34,9 arasındaysa ve obeziteye bağlı ciddi sağlık sorunlarınız varsa, zayıflama ameliyatı olabilirsiniz.

Obezite ameliyatlarında çoğunlukla laparoskopik yöntem uygulanmaktadır. Göbekte açılan küçük kesiklerden uç kısmında kamera bulunan küçük, tüp şeklinde bir alet sokulur. Bu kamera, cerrahın geleneksel yöntemlerde olduğu gibi büyük bir kesi yapmadan midenin içini görmesine ve ameliyat etmesine olanak tanır. Laparoskopik cerrahi iyileşmeyi daha kısa ve daha hızlı hale getirir. Ancak bu yöntemin herkese uygun olmayabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Obezite Ameliyat Türleri:

Roux-en-Y Gastrik Bypass: Gastric bypass 50 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır. Roux-en-Y Gastrik bypass Gastrik bypassın en yaygın yöntemidir ve 3 adımdan oluşur. İlk olarak mide, yaklaşık yumurta büyüklüğünde daha küçük bir üst kısma bölünür ve midenin geri kalan daha büyük kısmı bypass edilir ve artık bu bölgede yiyecek depolamaz. İkincisi, ince bağırsak da bölünür ve yiyeceklerin geçmesine izin vermek için bölünen kısım yeni mide kısmına bağlanır, böylece vücut daha az kalori emer. Üçüncüsü, ince bağırsağın üst kısmı, ince bağırsağın alt kısmının daha aşağısında yeni bir konuma yeniden bağlanır. Gastrik bypass geri döndürülemez olduğundan cerrahınız gerekli olmadığı takdirde bunu yapmayabilir.

Tüp Mide Ameliyatı: Mide küçültme ameliyatı ya da sleeve gastrektomi de denir. Midenin büyük bir kısmının (yaklaşık %80) alınarak midenin tüp veya muz şeklinde bırakıldığı, böylece hastanın az miktarda yemek yedikten sonra bile daha çabuk tokluk hissettiği işlemdir. Fazla kilonun tamamının 1-1,5 senede verilmesi hedeflenmektedir.  Tüp mide ameliyatları genel anestezi altında laparoskopik olarak yapılır, diğer işlemlere göre daha kısa hastanede kalış süresi gerektirir.

Gastrik Bant: Mide bandı, kişinin yiyebileceği yiyecek miktarını sınırlamak amacıyla midenin üst kısmına yerleştirilen silikondan yapılmış bir cihazdır. Mide bandı az miktarda yemek yedikten sonra bile kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Mide bandını mide çevresine yerleştirdikten sonra cerrah banda bir tüp bağlar. Tüpe karın derisinin altındaki bir porttan erişilebilir. Cerrah ameliyat sırasında bandı inik olarak bırakır. Yaklaşık 1 ay kadar sonra da cilt altındaki bu porttan mide bandı serum enjeksiyonları ile kademeli olarak şişirilir. Bandın çıkarılması durumunda ameliyat öncesi duruma dönmek mümkün olabilir. 

Kilo verme ameliyatından sonra mide ve sindirim sisteminin iyileşmesi için 1-2 gün yemek yemenize izin verilmeyecektir. Birkaç hafta boyunca sadece sıvılarla başlayan, daha sonra püre haline getirilmiş ve yumuşak yiyeceklere ve son olarak normal yiyeceklere geçiş yaparak belirli bir diyet uygulamanız gerekecektir. Ayrıca ameliyattan sonraki ilk birkaç ayda tıbbi kontrolleriniz ve doktor ziyaretleriniz mutlaka olmalıdır.